21 Ocak 2018 Pazar

Arduino Ambilight (Ambiyans Işığı) Yapımı

Yazar Tarih 21 Ocak 2018 Pazar


Merhaba oyundakazanblog takipçileri.Bugün sizlerle beraber efsane bir işe imza atacağız.Bu konuya girdiğinizde birazcık elektrik bilginiz varsa eğer bu işin içinden rahat rahat çıkarsınız. Türkiyede'ki ilk ambilight yapımı konusunu başlatmak için uzun uğraş verdim , umarım sizde aradığınızı bu konuda bulabilirsiniz.

Öncelikle, Ambilight dediğimiz şey nedir ?

Ambilight (Türkçe olarak Ambiyans Işığı) , yeni televizyonlarda gördüğünüz , arka planı aydınlatmaya yarayan led şölenidir.Televizyonun üst , sol ve sağ yerleri olmak üzere arka planda hangi resim varsa onu ledlere aktararak televizyonun arkasının da bu efekti almasını sağlar.Bizim yapacağımız ise bilgisayar için olanı ve bir farkımız var biz sadece arka plana yansıtmak istediğimiz rengi ledlere verip müziğe göre kontrol bile yapabiliriz!.Yaklaşık 2014 yılından beri bu teknoloji gelişiyor fakat Türkçe kaynaklarda hiç bir konu yok bende bundan dolayı Türkiyedeki ilk ambilight konusunu başlatıyorum.




İhtiyacımız olan malzemeler listesi ;

Arduino Uno ; Tıklayınız
WS2812B Led ; Tıklayınız
Arduino'nun Programı (Konunun ilerleyen zamanında linkini vereceğim)
Ambibox (Led kontrolcü programı) Tıklayınız
6.3 Volt 1000 uF kapasitör (elektronikçilerde bulabilirsiniz fiyatı ucuz)
Elektrik Bandı
5 Volt Adaptör veya PowerBank
Lehim aleti (Havya)
Lehim Teli
Lehim Pastası (önemli)
Eğer isterseniz şunlarıda alabilirsiniz ;
250k Ohm Direnç (opsiyonel)
Silikon Tabancası (opsiyonel)
Çift Taraflı Bant (opsiyonel)
Kablo Sıyırma Aleti (opsiyonel)

Şimdi resimlerle tek tek yapımımızı anlatmaya çalışacağım.İlk önce WS2812B ledlerimizi aldık , resmi aşağıdaki gibi.İstediğiniz uzunlukta alabilirsiniz fakat fazla fiyat farkı oluyor ben 1 metre olanını aldım ve 21.5 inç ekranımın 3 yanını sardım , alta gerek duymadım.


Öncelikle Ledlerimizi ekranımızın sağ sol ve üst uzunluğuna göre ölçüyoruz ve kesim yapıyoruz.Kesim yaptığımızda ledlerimizin görüntüsü aşağıdaki resimdeki gibi olacak.







Ledlerimizi kestiğimize göre artık ledlerimize kablo lehimlememiz lazım.Size bu işin püf noktasını konunun alt tarafında karşılaştığım sorunlar altında belirteceğim içiniz rahat olsun.Şimdi kabloları lehimlerken dikkat etmemiz gereken ölçütler şunlar , kablo ne çok uzun nede çok kısa olmalı çok kısa olursa uçlar birbirine yetişmez , çok uzun olursada arkada kötü bir görüntü oluşturur.Ledleri keserken şuna dikkat edin , elinizde 1 metre led var ve 2 ucunda giriş var.Bizim amacımız bir giriş ucunu korumak.Şimdi keserken birinci girişten başladınız ve 3 parça led kestiniz diyelim.Bu giriş ucu olan ledin sonuna , 2.Parça ledin (yani ekranın üst kısmına denk gelip uzun olan)  iki ucuna , sonuncu ledinse başına kabloları lehimleyin.Çünkü diğer yerleri lehimlersek boşa lehimlemiş oluruz sadece işimiz uzar.
Lehimledik ve görüntülerimiz şu şekilde oldu ;




Şimdi gelelim ledleri nasıl yerleştireceğimize , ledleri ekranın arkasına alt taraftaki fotoğraftaki gibi çift taraflı bant yardımıyla yapıştırıyoruz. Çift taraflı bantın kaliteli olmasına dikkat ediniz.Ledleri yerleştirdikten sonra görüntümüz aşağıdaki gibi olmalı.




Şimdi yerleştirmenin son kısmına geldik Arduino , Kapasitör ve ledlerin uçlarını düzgün ve dışarıda taşkınlık yapmayacak bir yere yerleştiriyoruz.Böylece görüntü kirliliğinden kurtuluyoruz.Şimdi aşağıdaki resimdeki gibi  olduysa projemize  devam edelim.




Bağlantıları aşağıdaki şemaya göre yapmalısınız yalnız bir noktaya dikkat edin , aşağıdaki şemada güç kaynağı girişini direkt olarak ledlere bağlamış biz ise kapasitöre bağladıktan sonra ledlere bağlamalıyız.Sistemi kapasitörsüz zorlamaya gerek yok. Siz adaptör çıkışına bir adet 6.3 Volt 1000uF kapasitör ekleyiniz..

Bağlantı Şeması


Bağlantılar


Görünüşü


Bağlantılarımız hazır hale geldiğine göre artık arduino kod yazılım aşamasına geçebiliriz.Kodları ben size hazır olarak vereceğim , siz bu kodları sadece arduino programına yapıştırıp yükle butonuna tıklayınız.

!! NOT : Aşağıdaki kodlarda NumLeds yazan yerlere aldığınız led şeritte kaç adet led şerit sayısı varsa yazınız.

#include "FastLED.h"
#define NUM_LEDS 144
#define DATA_PIN 6
#define serialRate 500000
static const uint8_t prefix[] = {'A', 'd', 'a'};
// Define the array of leds
CRGB leds[NUM_LEDS];
void setup() {
      FastLED.addLeds(leds, NUM_LEDS);
      Serial.begin(serialRate);
      Serial.print("Ada\n");
}
void loop() {
      for(int i = 0; i < sizeof(prefix); ++i){
            while (!Serial.available());
            if(prefix[i] != Serial.read())
            return;
      }
      while(Serial.available() < 3);
      int highByte = Serial.read();
      int lowByte  = Serial.read();
      int checksum = Serial.read();
      if (checksum != (highByte ^ lowByte ^ 0x55)){
            return;}
      uint16_t ledCount = ((highByte & 0x00FF) << 8 | (lowByte & 0x00FF) ) + 1;
      if (ledCount > NUM_LEDS){
            ledCount = NUM_LEDS;}
           
      for (int i = 0; i < ledCount; i++){
            while(Serial.available() < 3);
            leds[i].r = Serial.read();
            leds[i].g = Serial.read();
            leds[i].b = Serial.read();}
            FastLED.show();
}

Şimdi arduinoda bu işlemi yaptığımıza göre geriye tek yapmamız gereken iş AmbiBox'u yüklemek.Programın winrar halini buraya tıklayarak direkt indirebilirsiniz.AmbiBoxu kurduktan sonra ayarlarınızı aşağıdaki gibi yapınız.


Ambibox Program Ayarı

Ambibox Led Ayarları

Ambibox İnce Ayarları


NOT : AmbiBoxu yükledikten sonra yüklendiği klasöre giriniz. (C:\Program Files (x86)\AmbiBox)
sonrasında  Serial Port Config adlı dosyada Adalight altında yazan 115200 değerini 500000 olarak değiştirin yoksa AmbiBox çalışmayacaktır.



Şimdi herşeyimiz hazır sisteme elektriği verin ve bilgisayarınızın hiç olmadığı kadar güzelliğini görün.. 

Kurulumda sorunlar çıkacaktır ancak hiç pes etmeden sürekli dediklerimi yapmaya devam edin en sonunda emin olun yapcaksınız.

Şimdi benim ledleri yaparken karşılaştığım sorunları aşağıya listeliyorum , siz benim tecrübelerimden faydalanarak daha az hatayla veya hiç sorunsuz projeyi bitirebilirsiniz. 


  1. Sorun :Ledleri bir türlü lehimleyememe sorunum.Arkadaşlar inanın bir şeride en az 3-4 kere lehim yaptıktan sonra tutmadığını anlayınca internetten araştırmalarım sonucu doğru lehim yapımını öğrendim sizlere aktarmak istiyorum.Bakır yüzey neredeyse pürüzsüz olduğu için lehim yaptığınız anda lehimi atıyor sağlıklı olmuyor.Bundan dolayı ilk önce gidip bir elektronikçiden kaliteli bir lehim pastası ve zımpara alıyoruz.Ledlerin bakır ucunu çok bastırmadan hafif aşındıracak ve tırtıklı olacak şekilde zımparalıyoruz. Böylece lehimin tutunabileceği bir alan açmış oluyoruz.Şimdi lehimi yaparken havya sıcak iken lehim pastasının içine batırıyoruz ve çekiyoruz.Sonrasında ledlerin bakır yüzeyinde sıcak havyayı 2-3 saniye bastırıyoruz ve bakır ısınıyor sonra lehim teliyle lehimliyoruz.Çelik kadar sağlam bir lehimimiz olacak.
  2. Sorun : Ledlerin bağlantı sorunu.İlk başta yaptığım bağlantılarda bir kaç kez deneme yaptım fakat gördüm ki kısa devre var , üst ve sağ taraftaki ledler yanmıyor.Sonra tekrar lehimleme ve silikonlama yaptığımda sistem çalıştı.
  3. Sorun , bu sizin sorununuz , şimdi her şeyi doğru yaptınız fakat ledler çalışmıyorsa izlemeniz gereken yolları şöyle sıralayabilirim, birincisi ledlerin elektrikle bağlantısı olduğuna emin olun bunu voltmetreyle ölçebilirsiniz.Eğer sisteme elektrik geliyorsa arduino aracılığıyla bir led kodu yazarak ledlerin yandığından emin olun , eğer ledler yanmıyorsa sorun arduino veya bağlantılarda.Eğerki led yandıysa fakat diğer ambilight kodlarıyla beraber yanmıyorsa sorun programdadır.Googleden programın çalışmama sorunlarını araştırabilirsiniz..

Anlatacaklarım bukadardı şimdi sizi görsellerle ve videolarla yalnız bırakıyorum , YouTube kanalımı takip ederseniz yeni paylaştığım şeylerden haberdar olabilirsiniz. 











Unutmayın , insan aklının sınırlarını zorlamadıkça hiç bir yere varamaz sözü Nikola Tesla'ya aittir.Kendisi aklının sınırlarını zorlayarak şuan yaşadığımız dünyayı çok daha güzel bir yer haline getirdi.Sizde aklınızın sınırlarını zorlayın , elinizde imkan varken bu imkanı kullanmasını bilin.İnsan imkanlarını kullanabildiği kadar iz bırakır.

Blogumu takip etmeye devam edin ... :)